вторник, 2 март 2021 г.

Опасно ли сте прекалено самоуверени?

 Независимо дали все още сте запознати с ефекта на Дънинг-Крюгер или не, това е теория, която оказва дълбоко въздействие върху живота ни и можете да избегнете най-лошите опасности от него, като сте наясно. Свръх самоувереността може да струва на младия предприемач пари, талант и време - а с добавените рискове и възможности на уникалната икономическа среда през 2021 г. е по-важно от всякога амбициозните магнати да се отдръпнат, да се отразят и да помислят за някои слаби места, където Дънинг-Крюгер може лесно да се прокрадне.

Разбиране на въпросния ефект

През 1999 г. психолозите Дейвид Дънинг и Джъстин Крюгер публикуват новаторска статия „ Неквалифицирани и не подозиращи за това “, в която демонстрират, че хората предполагат, че са по-знаещи или талантливи, отколкото са в действителност, в редица области. С други думи, всички ние по някакъв начин надценяваме своите умения или опит. Но Дънинг и Крюгер отидоха по-далеч, за да изтъкнат, че колкото по-неквалифицирани сте, толкова по-вероятно е да надцените способностите си. 

Имаше много дискусии, свързани с ефекта на Дънинг-Крюгер, свързан с политиката и науката COVID-19 през 2020 и 2021 г. Но концепцията е важна и за финансовите и е особено подходяща за младите собственици на бизнес, които не са все пак направи достатъчно грешки, за да научи суровите уроци на Дънинг-Крюгер. 

Прекомерно ангажиране и прекомерно възлагане на външни изпълнители

Според мен най-голямата заплаха от Dunning-Kruger за собствениците на малкия бизнес е, че често поемаме нови предизвикателства, за които не разполагаме с уменията, вместо да наемаме специалисти и да възлагаме задачи на външни изпълнители на експерти. Като основател на The Doe , почувствах увереност, че знам как да се справя с повечето аспекти на компанията, която бях създал. Но привличането на таланти да се съсредоточи върху създаването на продукти, разработването на потребителски интерфейс и социалните медии само демонстрира, че бях прав, осъзнавайки, че нямам специализираните знания, които предполагах, че имам.

За много компании ограничената икономика от 2020 г. означаваше съкращения или намаляване. Мнозина избутаха напред с мечтите си с скелетен екипаж. Тези трудолюбиви и трудолюбиви собственици поддържаха икономиката и поддържаха мечтите си да се разрастват, като се превръщаха в вале на всички занаяти, поемайки допълнителни отговорности и попълвайки пропуските. Но не можем да позволим на Дънинг-Крюгер да ни примами всички да приемем, че трябва да запазим тази прекомерност и да спрем пропуските, докато икономиката се стабилизира през 2021 г.

Собствениците трябва да помнят да не поемат полета и задачи извън техните компетенции. Вместо това предайте нашите слабости на динамични, талантливи експерти и ги оставете да работят по магията си.

Забравени старейшини

С толкова много от нас, затворени в карантина за почти една година, е по-трудно да поддържаме връзка със свои колеги, творчески партньори и професионални ментори. Лесно е да се забрави, че младите предприемачи могат да научат много, като вземат мозъка на по-възрастни колеги и приятели, които могат да опишат уроци, извлечени от предишни грешки. Дънинг-Крюгер често ни насърчава да игнорираме други, които ни напомнят, че не знаем толкова, колкото искаме да вярваме, а социалната изолация на 2020 г. направи това още по-лесно.

Интелигентен и саморефлектиращ млад собственик ще осъзнае колко е важно да се учи от ментори и ще положи усилия да създаде възможности за продължаване на тези взаимодействия. Цифровите кафета, коктейлите с мащабиране и други начини за свързване със съветници ще ни напомнят всичките ни ограничения и къде можем да научим повече, и ще избегнем изолацията, която позволява на Dunning-Kruger да нагрява. 

Късметът за начинаещи и Robinhood

Толкова много от нас задържат бизнес плановете си през 2020 г., докато индустрията ни се възстанови; но нашата безгранична енергия ни мотивира да разрастваме капитала си, докато чакаме. С огромния ръст на търговията без комисионни, нови платформи за аматьорска търговия като сегашното злокачествено  Robinhood и ясното дъно на пазара през март 2020 г., значителен брой млади предприемачи използваха 2020 г. като шанс да инвестират бизнес финансиране на фондовия пазар и умножете техните начални пари. Тези истории за успех биха могли да продължат да се превръщат в трагични, тъй като продължава 2021 г., ако тези предприемачи се разсеят твърде много от призива на сирената за горещ пазар.

Историята на Robinhood е стечение на необичаен пазар през 2020 г. и набор от необуздани нови инвеститори . Дивото пътуване през 2020 г. на фондовия пазар означаваше, че почти всеки може да печели пари, просто е въпрос на колко. Перфектен сценарий за Дънинг-Крюгер. Милиардерът-инвеститор Крис Сака прекара пръст като културата на Robinhood, твърдейки, че всички чисто нови инвеститори, които са спечелили пари на пазара тази година, „всъщност не са толкова добри в това“. Идеята на Сака е върхът на шапката на Дънинг-Крюгер: Много от онези инвеститори на Robinhood, които са постигнали и продължават да постигат сериозни печалби, сега се виждат като знаещи и опитни. Ако тези инвеститори разчитат на тези умения, за да финансират следващото си начинание, те може да се окажат в грешната страна на ефекта на Дънинг-Крюгер.

2021 предлага шанс да оцените вашите таланти ... и ограничения

Като млад предприемач винаги съм твърдял, че саморефлексията е необходима стъпка за това да бъдеш велик лидер. Един от най-важните процеси за успешна саморефлексия е честната оценка на това в какво сме добри и къде не притежаваме опит. Като сме наясно с ефекта на Дънинг-Крюгер, особено що се отнася до вредните навици, които може да сме възприели през 2020 г., ни позволява да избегнем неговите клопки и капани.

Ново проучване, поръчано от  GoDaddy,  установи, че близо 86% от анкетираните, търсещи промяна в кариерата, искат път, който е напълно различен от това, което правят в момента. Утешително е, че за да получат крачка в търсенето на работа, 47% от анкетираните се обърнаха към онлайн курсове, докато 42% научиха нови цифрови умения, а 31% започнаха да изграждат професионална мрежа.

Ако има светла страна на този иначе твърде самоуверен мрас, това е, че действителното образование и подготовка може отново да са на мода.

Дистанционната работа отговорна ли е за тихото напускане?

Много традиционалистки лидери приписват този спад в производителността и нарастването на тихото напускане на дистанционната работа, но дал...